infecȚii la copii

Chestionar: Este răceala copilului meu o problemă de sănătate?
Este normal să răcească copilul?
Ce înseamnă răceli dese?
Când devin răcelile o problemă de sănătate
Care sunt factorii favorizanţi
Care sunt consecinţele
Ce trebuie să fac
Ce NU trebuie să fac
Tratamentul Astmului la Theramed
Campanie de testare gratuită a astmului alergic pentru brasoveni
Consiliere psihologică şi psihoterapie
Dr Ioana Agache - autor Aria
Contact

Contact Theramed
BRASOV
Str. Pictor Ion Andreescu nr 2A

0723 265 023
0268 516 688
0368 442 266

 

 

Copilul dumneavoastrĂ rĂceŞte des?
     SunteŢi curios care ar fi cauzele Şi cum Îl puteŢi ajuta?

copil racit

Când vorbim de răceli dese ne referim de obicei la guturaiul comun, roşu în gât, sinuzite, laringite,  bronşite, bronşiolite şi pneumonii. Între acestea guturaiul comun şi bronşitele sunt cele mai frecvent întâlnite.

Chestionar: Este răceala copilului meu o problemă de sănătate sau ceva obişnuit pentru vârsta copilăriei?
Este normal să răcească copilul?
Ce înseamnă răceli dese?
Când devin răcelile o problemă de sănătate
Care sunt factorii favorizanţi
Care sunt consecinţele
Ce trebuie să fac
Ce NU trebuie să fac

 

Este normal să răcească copilul?
 

Bebeluşii se nasc cu sistem imun imatur şi în primele 6 luni depind de anticorpii ce au fost transferaţi de la mamă. Alăptarea la sân stimulează imunitatea sugarului şi îl ajută să treacă mai uşor peste agresiunile zilnice, inclusiv infecţii, cu care bebeluşul vine în contact.

  Întrucât sistemul imun este imatur bebeluşul poate avea o infecţie la 1-2 luni, apoi pe măsură ce sistemul imun se maturează şi învaţă să se lupte cu agenţii patogeni frecvenţa infecţiilor scade, astfel încât la vârsta când merge la şcoală copilul cu sistem imunitar normal are infecţii la fel de rar ca şi un adult!
Ce înseamnă răceli dese?
 

Definiţia depinde de vârsta copilului, astfel încât la sugar sunt considerate dese răcelile ce apar mai des decât odată pe lună, iar după vârsta de 1 an sunt considerate dese răcelile ce apar mai des decât odată la 3 luni sau mai mult de doua în perioada toamnă-iarnă.

Când devin răcelile o problemă de sănătate
 

Răcelile devin o problemă de sănătate dacă:

 
 • sunt dese (vezi mai sus)

 • sunt grave (evoluează cu dificultate în respiraţie, respiraţie şuierată, insuficienţă respiratorie, etc. sau de la un simplu guturai trec către pneumonie sau septicemie)

 • necesită apelare frecventă a serviciilor de urgenţă, spitalizare

 • afectează calitatea vieţii copilului şi familiei (lipsă de la grădiniţă sau şcoală, lipsa părinţilor de la serviciu, probleme psihice ale copilului „dus prea des la doctor” sau izolat – vezi mai jos)

 • ascund de fapt un astm sau un teren alergic sau un deficit al sistemului imunitar

Care sunt factorii favorizanţi
 
 • Teren alergic (organismul în loc să se apere de bacterii, virusuri reacţionează la substanţe inofensive din mediul înconjurător – polen, mucegai, acarieni, etc.)

 • Deficienţe ale sistemului imunitar (mai rar întâlnite decât alergia dar foarte important de diagnosticat şi tratat)

 • Fumatul pe perioada sarcinii şi expunerea la fumat pasiv

 • Stare de sănătate generală precară (malnutriţie, alte boli cronice)

 • Structura locuinţei (umezeală, mucegai, frig, izolaţie proastă),

 • Obiceiuri (copilul doarme în aceeaşi cameră cu părinţii sau familia doarme toată în aceeaşi cameră, nu se respectă condiţiile de igienă)

 •  Factori favorizanţi ai alergiei (animale de casă)

 • Intrarea în colectivitate dacă nu se respectă măsurile de igienă (deşi un copil cu sistem imunitar bun nu este afectat de loc! prin această expunere)

Care sunt consecinţele
 
Răceli dese înseamnă episoade repetate de inflamaţie în care sistemul imunitar al organismului luptă cu agentul patogen. Din păcate însă bătălia poate avea ca victimă însăşi organismul gazdă! Iată ce se poate întâmpla:
 
 • creşterea pulmonară „cu defect” (plămânul rămâne mic şi va fi insuficient pentru solicitări la vârsta adultă); această complicaţie apare deoarece mecanismele de apărare pot distruge şi ţesutul pulmonar normal

 • afectarea dezvoltării copilului (copilul bolnav nu mănâncă bine, nu creşte cum trebuie, nu poate reţine corect ceea ce învaţă la şcoală, etc.)

 • afectarea psihicului copilului (copilul bolnav nu se joacă suficient, nu poate lega prietenii cu ceilalţi copii fiindcă lipseşte de la şcoală, nu se poate juca, este ferit de sport şi efort „ca să nu răcească, etc. sau este purtat tot timpul la doctor, la spital, face multe injecţii, etc)

  De asemenea răcelile pot conduce la apariţia astmului sau pot semnala un astm sau un teren alergic preexistent.
Ce trebuie să fac
 
!!! administrarea repetată de antibiotice şi vizitele dese la medic sau la urgenţă NU sunt soluţia; răcelile nu dispar de la sine şi de obicei lasă „urme adânci” (vezi paragraful anterior)
 
 • Cere întotdeauna sfatul unui specialist alergolog-imunolog, fiindcă răcelile dese pot ascunde o deficienţă a sistemului imunitar sau o alergie care se pot diagnostica uşor şi care dacă se rezolvă se pune capăt răcelilor dese!

 • Încearcă să remediezi singur factorii agravanţi cum ar fi fumatul, probleme legate de locuinţă (igrasie, mucegai, umezeală, izolaţie proastă, dormitul copilului în aceeaşi cameră cu părinţii, etc.)

 • Respectă programul de vaccinare (antigripal, antipneumococic, etc)

 • Învaţă copilul măsurile igienice elementare (spălatul cât mai des pe mâini, strănutatul şi suflatul nasului în batiste de unică folosinţă, acoperirea gurii când strănută sau tuşeşte cu mâneca de la haină şi nu cu palma) şi respectă şi tu şi familia ta aceleaşi reguli; dacă eşti răcit poartă o mască care să acopere nasul şi gura când vii în contact cu copilul

 • Asigură copilului o dietă adecvată, bogată în proteine şi vitamine, hidratare suficientă şi un program de somn şi de odihnă adecvat; supa fierbinte de pui recomandată „de peste 800 de ani” ajută prin conţinutul bogat în cisteină diminuarea congestiei şi stimularea apărării antiinfecţioase

 • Ascultă atent recomandările date de medicul specialist alergolog - imunolog ce va sublinia rolul medicaţiei luată corect şi al măsurilor ce privesc locuinţa şi igiena copilului

 • Combină cu răbdare măsurile igienice recomandate cu medicaţia indicată; dacă nu desfunzi şi nu cureţi bine nasul copilului poţi să dai oricâte medicamente dar nu vor avea efect

Ce NU trebuie să fac
 
 • Să „îndop” copilul cu antibiotice

 • Să aştept să crească mai mare că „poate îi trece cu vârsta”

 • Să feresc copilul de sport/joacă  sau de colectivitate (şcoală, grădiniţă, prieteni, etc.) „ca să nu răcească” (IZOLAREA ÎNTR-UN „TURN DE STICLĂ” NU ESTE SOLUŢIA!)

 • Să mă bazez pe faptul că dacă am operat copilul de amigdale sau polipi sau deviaţie de sept am rezolvat situaţia

 • Să mă bazez pe remedii naturiste (echinaceea, spirulină, etc) sau alte tratamente care „stimulează imunitatea” – defectul sistemului imunitar trebuie întâi identificat şi apoi aplicată o terapie ţintită şi nu una nespecifică care „merge la orice”

 • Să mă bazez doar pe medicamente ignorând măsurile igieno-dietetice (vezi mai sus)

Alte rubrici
Chestionar: Este răceala copilului meu o problemă de sănătate sau ceva obişnuit pentru vârsta copilăriei?

 

 


Centrul National de Alergie si Astm Theramed Healthcare
© 2006-2017