ASTmul

Ce este astmul?
Ce declanşează crizele de astm
Diagnosticul astmului
Chestionar pentru copii
Chestionar pentru adulți
Chestionar privind controlul astmului tău
Controlul astmului tău
Învaţă despre astm
Celebrități cu astm
De ce să-ţi tratezi astmul la noi
Astmul la copii – o problemă globală
Tratamentul Astmului la Theramed
Campanie de testare gratuită a astmului alergic pentru brasoveni
Consiliere psihologică şi psihoterapie
Dr Ioana Agache - autor Aria
Contact

Contact Theramed
BRASOV
Str. Pictor Ion Andreescu nr 2A

0723 265 023
0268 516 688
0368 442 266

 

 

Diagnosticul astmului

diagnosticul astmului

Dacă aveţi respiraţie şuierătoare, tuse şi dificultăţi de respiraţie, medicul dumneavoastră vă poate suspecta că aveţi astm. Dar aceste semne şi simptome nu sunt suficiente pentru a diagnostica astmul bronşic, deoarece ele pot fi, de asemenea, cauzate de alte condiţii.

Medicul dumneavoastră vă va pune diagnosticul bazându-se pe o serie de lucruri, inclusiv un examen medical şi răspunsuri la întrebări despre simptomele şi starea dumneavoastră de sănătate (antecedente medicale). În plus, poate fi nevoie de o evaluare suplimentară, care pot include testele funcţiei pulmonare sau alte teste.

 

Semnele şi simptomele astmului
Semnele comune şi simptomele pentru astm includ:
episoade recurente de  respiraţie şuierătoare (wheezing);
tuse;
dificultăţi de respiraţie;
apăsare în piept;
simptomele care apar sau se agravează pe timp de noapte;
simptomele care sunt declanşate de aerul rece, exerciţii sau expunerea la alergeni.
Pentru copii există o serie de semne şi simptome suplimentare care pot indica astmul. Acestea includ
Respiraţia, care este mai zgomotoasă sau mai rapidă decât ar fi normal. La nou-născuţii, frecvenţa respiraţiei este de obicei să ia 30 - 60 respiraţii pe minut, iar pentru copii mici de 20 - 40 respiraţii pe minut;
tuse frecventă sau tuse care se agravează după un joc activ;
tuse, mucus şi un naz care curge din cauza rinitei alergice.
Istoricul medical
Medicul dumneavoastră vă va întreba despre mai multe lucruri, care pot include:
care sunt simptomele;
dacă aveţi rinită alergică sau alte alergii, care pot fi legate de astmul bronşic;
dacă aveţi membri de familie sau rude care au fost diagnosticate cu rinită alergică sau alergii;
ce probleme de sănătate aveţi acum sau aţi avut în trecut;
ce medicamente sau suplimente pe bază de plante luaţi.
Examenul medical
Un examen medical pentru un posibil diagnostic de astm include
O examinare a nasului, gâtului şi a căilor respiratorii superioare (tractului respirator superior).
Ascultarea sunetelor plamânilor dumneavoastră cu un stetoscop pe măsură ce respiraţi. Wheezing (respiraţie şuierătoare) este unul din semnele principale de astm.
Examinarea pielii pentru semne de afecţiuni alergice, cum ar fi eczeme şi urticarie, care sunt adesea asociate cu astm.
Teste funcţionale respiratorii
Spirometria este este un test neinvaziv ce măsoară cum şi cât respiri. În timpul spirometriei ţi se va cere să tragi şi să dai aer afară din piept lent, tare şi repede, etc. Aparatul care măsoară cum respiri se numeşte spirometru. Citeşte mai mult...
Măsurarea oxidului nitric (NO) în aerul expirat este o metodă nouă de diagnostic şi monitorizare a inflamaţiei pulmonare în astm. Este de asemenea o metodă neinvazivă. Producţia de oxid nitric creşte semnificativ dacă plămânul este inflamat şi de obicei nivele crescute de oxid nitric în aerul expirat sunt un semn de astm. Ca şi pentru spirometrie însă nivele normale de oxid nitric în aerul expirat nu exclud diagnosticul de astm şi sunt necesare teste suplimentare. Citeşte mai mult ...
Sputa indusă este de asemenea o metodă recent introdusă pentru diagnosticul şi monitorizarea astmului. Dacă pacientul nu expectorează spontan este rugat să inhaleze printr-un nebulizor aerosoli cu sare. Aceştia vor provoca tuse cu expectoraţie. Sputa este apoi prelucrată şi se măsoară gradul de inflamaţie din plămân. Prezenţa unor celule numite eozinofile în cantitate mare în sputa indusă este semn de astm. Citeşte mai mult ...
Alte teste folosite în diagnosticul astmului
Evaluarea alergiei. Este obligatorie la toţi pacienţii cu astm, adulţi şi copii. Diagnosticul alergiei se poate face la orice vârstă. Este foarte importantă diagnosticarea alergiei la un astmatic fiindcă un pacient cu astm alergic va trebuie să se ferească de factorii de declanşează/agravează alergia, iar pe de altă parte tratamentul alergiei prin vaccin antialergic (desensibilizare) poate ameliora astmul sau chiar aduce vindecare în cazurile diagnosticate la timp. Astmul alergic este foarte frecvent la copil, dar sunt destul de numeroase cazurile şi la adulţi!
Diagnosticul bolilor asociate. În peste 80% cazuri astmul se asociază cu rinită. Dacă aceasta nu este diagnosticată corect şi la timp şi nu este tratată corespunzător nu se poate obţine controlul astmului. Pentru diagnosticul rinitei veţi primi un chestionar, vi se va examina cavitatea nazală şi la nevoie se vor face teste suplimentare.
Altă boală ce agravează astmul este refluxul gastro-esofagian, adică trecerea invers decât normal a conţinutului gastric în sus către esofag cu aspirarea acestuia în plămâni. Această boală apare frecvent la copii şi la pacienţii supraponderali, dar nu este o regulă. Se diagnostichează prin simptome, investigarea esofagului şi a stomacului cu o sondă (endoscop) ce permite vizualizarea mucoasei şi măsurarea pH-ului.
Alte rubrici
Ce este astmul?
Ce declanşează crizele de astm
Chestionar pentru copii
Chestionar pentru adulți
Controlul astmului tău
Învaţă despre astm
Celebrități cu astm

Centrul National de Alergie si Astm Theramed Healthcare
© 2006-2017